Elke relatie kent conflicten. Ook in je relatie met de overheid kunnen conflicten voorkomen. Soms lopen die conflicten hoog op, of komen ze te vaak voor.
Dan kun je naar een advocaat stappen.
Dat kan ertoe leiden dat de verhouding nog meer op scherp komt te staan.
Het kan zelfs uitlopen op een slepende rechtszaak.
En het is de vraag of je dat wilt.
Je kunt ook kiezen voor een mediator. Een onpartijdige bemiddelaar. Een mediator wil maar een ding: zorgen dat jullie er samen uitkomen. Bovendien is mediation goedkoper. Want er is maar één mediator nodig.
Mediation is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je een conflict hebt met de overheid. Toch zie je steeds vaker mediation bij het oplossen van conflicten tussen overheid en burger. Dat heeft een reden.
Als burger en overheid heb je altijd met elkaar te maken. Het is een lange termijn relatie. Je hebt nu misschien een conflict over je inkomensbelasting of een uitkering. Maar straks vraag je een vergunning aan of maak je bezwaar tegen een gemeentelijke aanslag.
Als burger kun je de overheid altijd vragen om een mediator bij het oplossen van het conflict. En de overheid is steeds meer ingericht op het goed en snel oplossen van conflicten met behulp van mediation. Want de overheid wil liever geen conflicten met burgers. Net zo min als jij zit te wachten op een conflict met de overheid.
Zoeken naar een oplossing!
Mediation bied je ook de kans om het probleem waar je tegen aanloopt in een breder verband te bespreken met de overheid. Stel er is je een uitkering geweigerd. Bij de rechter kun je twisten over de vraag of je er wel of geen recht op hebt, en vervolgens beslist de rechter.
Bij de mediator kun je met de overheid in gesprek over de vraag hoe je in je levensonderhoud kunt voorzien.